15:00

Södra Härene IF

Referat: Vedums AIS - Södra Härene IF

Nytt bottennapp mot Södra Härene!

Vår oförmåga att göra bra matcher mot lagen från den undre halvan fortsätter. I lördags blev det ny förlust hemma mot Södra Härene med 3-2 (1-0) sedan bortalaget ett tag haft ledningen med smått ofattbara 3-0.

Känslan efter matchen var allt annat än trivsam. Trots att chansen till de två första platserna är borta upplever jag att det fortfarande finns gott om vilja i truppen för att avsluta säsongen snyggt. Vi har haft det otroligt trögt under hela säsongen och med hänsyn till det känns det fortfarande som att alla verkligen försöker förbättra sig.

Det blir dock än mer påfrestande att sedan stora delar av det vi pratat om under veckans träningar är som bortblåst när matchen startar. Vi går helt enkelt inte på full fart och det är något som sitter i det undermedvetna hos de allra flesta. Som vanligt vinner vi nästan allt i huvudspelet, men i det nästföljande spelet om andrabollar är vi på tok för passiva. Vi tillåter alldeles för ofta våra motståndare att agera först och det är aldrig lätt att spela fotboll när man är steget efter.

Jag har tidigare i det här forumet skrivit att man som tränare är ytterst ansvarig för vad laget presterar och det håller jag givetvis fast vid. Samtidigt som vi uppenbarligen underpresterar är det otroligt svårt att sätta fingret på vad de främsta orsakerna är. Tror att vi alla har grubblat åtskilliga gånger på varför vi inte får det att fungera!

Matchen som sådan började annars på ett bekant sätt, nämligen att vi släppte in ett tidigt baklängesmål. Debuterande Johannes Sandberg (skötte sig klart godkänt) i VAIS-målet fick kapitulera för en tung och välriktad vänsterfrispark och det var givetvis inte den starten vi ville ha. Det skulle vara väldigt intressant att se hur säsongen fått ut om vi fått vara utan alla de tidiga baklängesmålen, men den möjligheten finns ju som bekant inte!

Under den första halvleken skapade vi inte en enda farlig målchans utan vår bästa möjlighet var sedan Gustav Josefsson och Johan Otterborg på egen hand stressat fram ett skottläge för den sistnämnde. Så här i efterhand känns det heller inte så givande att ännu en gång räkna upp de moment vi utför mindre bra, utan istället bara konstatera att spelet inte fungerar.

Andra halvlek var den första lik. Vi hade svårt att komma till och tappade bollen ännu fortare på offensiv planhalva. Södra Härene spädde på med 2-0 på en fast situation där vi inte var helt alerta och strax efteråt gick vi ner på en trebackslinje. Med ca 20 minuter kvar kom också gästernas tredje mål sedan vi tappat hela vårt mittfält i en kontring.

Till slut höll det ändå på att bli en poäng. Efter 3-0 målet lyfte vi enbart långa bollar mot uppflyttade Klas Boman och precis som i matchen mot Östadkulle senast är det först då vi får tryck på våra motståndare. Nämnde Boman var också den som snyggt skarvade fram nyinbytte Fredrik Möller till 3-1. Ett mycket snyggt mål och precis som vi vill att F:et ska komma i anfallsspelet.

Fem minuter senare kom också 3-2 när Boman skallade in ett perfekt högerinlägg. De sista fem minuterna fortsatte vi att jaga för en kvittering, men den stora chansen uteblev.

Den här texten har i huvudsak varit allt annat än positiv, men det finns ändå några aspekter att avsluta med. För det första gjorde tre egna produkter A-lags debut från start på samma gång, Johannes Sandberg, Gustav Josefsson och Marcus Holgersson. Alla tre gjorde fullt godkända insatser, men samtidigt vet jag att alla tre har mycket mer i sig än de själva fortfarande är medvetna om. Defensivt slet Henrik Krook och Peter Wallin rejält i den avslutande trebackslinjen när vi hade svårt att behålla bollen.

I nästa match väntar bortamatch mot svårspelade Emtunga. Vi har haft svårt för just Emtunga de senaste åren, men förhoppningsvis kan vi hitta motivation då vi är två av lagen som gör upp om tredjeplatsen. Det finns ingen tid att analysera sönder vårt spelsystem eller försöka göra revolutionerade förändringar utan nu är det bara ut och köra i de fyra sista matcherna!